Nu, en månad efter att vi skickat in våra svarsbrev och en dag före slutdatum, får vi ett svar från Eolus.
Med ett vänligt leende sparkar de oss på smalbenen - trogna deras core value: "we see kindness as a superpower".
Det är alltså för tidigt för allvarliga överväganden. Detta passar mycket bra ihop med ett färskt meddelande från Ulrikehamn, där Eolus hotar med "komplikationer i form av stämning" eftersom kommunen vill utnyttja sin vetorätt och dra tillbaka sitt initiala ja.
Då är det för sent.
"Vid mötet med ledningen för kommunstyrelsen berättade företrädare för bolaget om konsekvenserna. -Det handlar om cirka 100 miljoner i förluster, om bolaget inte får möjlighet att bygga verken i Böne." https://www.ut.se/ulricehamn/eolus-vind-erbjuder-pengar-vid-politiskt-ja-till-vindkraft/
Vid sammanställningen av översiktskartorna blev det tydligt att Eolus inte ger oss tillräcklig information om sina planer.
Som ansvarsfulla medborgare ska vi inte behöva förlita oss på spekulationer, utan kunna kommentera på ett kompetent sätt.
Vi kräver därför att samrådet skjuts upp tills omfattande information finns tillgänglig.
Det vore bra om du också undertecknade svarsbrevet och skickade det till Eolus.
Ladda ner: PDF-fil remissvar_grindtorpet.pdf
Och den senaste versionen av den 20-sidiga PDF-filen med informationskartorna som nämns i remissvaret.
PDF-fil med vårt kunskapsläge om planerneringsstatus_juli 2023
För att kunna svara så omfattande och kompetent som möjligt på Eolus uppmaning att lämna våra synpunkter på samråd,
skulle vi vilja sammanfatta alla era synpunkter i förväg.
Några kartgrafiker som utgångspunkt finns nu tillgängliga som PDF-filer i Adobe Cloud. Du kan klicka på dem och läsa dem i Acrobat Reader. Där finns möjlighet att lägga till kommentarer och markeringar, som sedan kommer att vara tillgängliga för alla.
Öppen kommentarfunktion är nu stängd. Resulterande 20-sidiga PDF-filen med informationskartorna finns här:
PDF-fil med vårt kunskapsläge om planerneringsstatus_juli 2023
I Juli kom ett brev med "Inbudan till kompletterande avgränsningssamråd för vindkraftspark Grindtorpet".
På deras webbsidan finns en PDF med lite mer information. De nämnar webadressen, men där måste du letar efter information.
Jag har ställt det hit så att du kan klicka på länken.
Klicka på ikonen för att ladda ner PDF-filen.
I Mai fanns det en uppdatering av Eolus planer för vindkraftsprojekt "Grindtorpet".
Antal vindkraftverk blev reducerad till 10 och norra delen av projektområde njuttas inte.
Detta kartan tas bort från eolus webplats för att de vill i nuläget bara pråta om två nya tillfartsväg.Klicka på ikonen för att ladda ner PDF-filen från Eolus.
Stefan gjorde ett fantastiskt jobb med att skapa en onlinepresentation av Kråksmålabyn, planerna om bullerfri zon och om vandringsleden.
Klicka på och läs!
kraksmala.se
Per Ahlgren och Johanna Eriksson plus två till från Nybro kommun promenerade med Loe på vandringsleden. De jobbar med att ta fram ett konkret förslag till vandringsled, ungefär som på Uwes karta. Det låter som att det kan bli verklighet i hyfsad närtid, dock ska markägare kontaktas, som möjligen kan sätta sig på tvären.
Vi började vid Flatehults stationshus och tog sedan vägen över till den gamla eken i backen, upp mot jättestenen som tyvärr inte gick att rubba ens med ett spett..
Vi fortsatte till Dalströmmetäppan och slutade sedan vid Skoga glasbruksruin.
Kommunen är beredda att lösa allt praktiskt med leden, och hoppas att vi kan ordna informationen.
Kanske kan vi söka bidrag från Syskonen Johansson stiftelse för sittgrupper och annat som behövs.
(Vid besök noterade Per Ahlgren några rödlistade fåglar och rapporterade dem till artdatabanken)
Frågor om Kråksmåla till politikerna i kommunfullmäktige: Vindkraft - eller utveckla KråksmålaortenBarometern berättade:
Vindkraftverk i fokus under kommunfullmäktige: ”Känns olustigt”
Planerna på en vindkraftspark utanför Kråksmåla togs upp i kommunfullmäktige. Ett Nybroförslag om att göra trakten till tyst område har fått tillräckligt många röster och ska därför utredas.
Bolaget Eolus Vinds planerade projekt Grindtorpet innehåller 15 vindkraftverk där varje verk får vara 300 meter högt. Parken tar 5,5 hektar mark norr om Kråksmåla i anspråk. Planerna har rört upp känslor hos boende och ortens samhällsförening, något som Barometern tidigare har rapporterat om.
På måndagens kommunfullmäktige var Kråksmålabor på plats och frågade politikerna om hur de ställer sig till parken och de 15 verken.
– Vi har ju sagt från början att vi tycker det här känns olustigt eftersom det ligger utanför vindbruksplanen och att det är så höga verk. Framför allt att det är flera som ligger utanför vindbruksplanen gör att när den här frågan kommer upp nästa gång så kommer vi lyfta att det ska läggas ett kommunalt veto, säger Daniel Lindvall (M).
Daniel Lindvall förtydligade senare under sammanträdet att partiets vetolinje gäller de fem vindkraft som är planerade att placeras utanför det område som i dag finns med i Nybro kommuns vindkraftsplan.
Kommunalrådet Christina Davidson, (C), fick samma fråga och hänvisade till det yttrande som kommunstyrelsen redan har skickat in i frågan. I yttrandet, som alla partier stod bakom, ska det framgå att de fem planerade verken som ligger utanför vindbruksplanens område inte är aktuella att släppa igenom.
Hur Centerpartiet kommer ställa sig till de övriga tio vindkraftverken i parken ville inte Christina Davidson spekulera i. Under hösten eller vintern väntas Eolus Vind inkomma med en miljökonsekvensbeskrivning för projektet.
– Efter det, när vi har ett underlag att ta ställning till och titta på om vindkraftsföretaget har hörsammat våra synpunkter, kommer vi göra bedömningen om vi ska använda vårt veto eller inte. Jag kan inte stå här i dag och säga att vi ska göra det för det är inte utifrån rättspraxis, säger Christina Davidson.
Kommunalrådet Christina Davidson poängterade även att det behövs produceras mer el i södra Sverige. Hon tillade att oavsett om det rör sig om vindkraftverk, kärnkraftverk eller solcellsparker så kräver ett projekt stora utrymmen och kommer därför stöta på motstånd av de boende i det aktuella området.
En ytterligare aspekt som kan få betydelse för vindparkens vara eller icke vara är ett medborgarförslag som nu fått cirka 60 röster och därför måste utredas. Förslaget går ut på att en vandringsled till Kråksmåla kyrka borde anläggas och att trakterna kring kyrkan ska klassas som tyst område – detta för att stärka friluftslivet
På frågan huruvida hon stöttade förslaget svarade Christina Davidson följande:
– Den frågan kommer att gå vidare och processas politiskt i de nämnder och styrelser som är berörda. Jag kommer inte lämna någon personlig uppfattning förrän vi har processat det här i demokratisk ordning i partiet och i nämnderna och i styrelserna.
Förslaget om att göra trakten kring Kråksmåla till ett tyst område måste utredas inom sex månader.
Status
Skickad till Samhällsbyggnadsnämnden
Röstning avslutad
2022-07-31
Antal röster
67
Beskrivning
I norra kommundelen, numera en bit utanför glasriket ligger Kråksmåla som förtjänstfullt beskrivs i det nya kulturmiljöprogrammet som håller på att antas. Kyrkbyn pekas ut som riksintresseområde för sina kulturvärden. Kärnområdet är ganska snävt avgränsat till ett område runt byn, men spåren av det liv och den verksamhet som bedrevs i trakterna är tydliga även om man fortsätter utmed väg 125 i riktning mot Grönskåra. Här är det som det beskrivs i kulturmiljöprogrammet tydligt hur gamla tiders betes- och odlingslandskap har formats, men man behöver lite tid för att uppfatta skönheten och se de värden som tidigare generationers människor har lämnat efter sig. Några kilometer norr om Kråksmåla pekar en illa underhållen skylt in mot ett kulturminnesområde som utgörs av Skoga glasbruksruin.
I kulturmiljöprogrammet är det sparsamt med förslag till vidareutveckling av miljön i området. Men det påpekas att kyrkan är att kulturhistoriskt nationellt intresse och det påpekas att en dialog med de boende är viktig.
Vill man fika, äta eller ha spektakulära upplevelser med sina barn eller vänner får man åka någon annanstans än till Kråksmåla. Men de finns de som också söker lugnet, vill ha en rogivande dag med tid för eftertanke, och kanske kontemplation över den tid som har gått.
Här har trakten runt Kråksmåla det som marknadsföringsfolk brukar kallen en USP, en ?unique selling point?.
Så här kommer några förslag som jag hoppas Nybro kommun vill utreda och genomföra:
- Vandringsled. Knyt samman den fantastiska kyrkan som lockar så många med kulturhistoriskt intresse med möjligheten att vandra i det unika kulturlandskapet. Kyrkan i Högsby/Fagerhult har redan börjat med en kortare pilgrimsvandring utmed den gamla banvallen från Grönskåra mot Kråksmåla. En tydligare och bättre vandringsled skulle kunna gå utmed banvallen, svänga av vid Flatehult upp mot Skoga glasbruksruin, som vore en fantastiskt rastplats, för att sedan fortsätta utmed den gamla Kråksmålavägen där en rad torplämningar (uppmärkta av hembygdsförening) vittnar om den tid som flytt. Här finns det också möjlighet att knyta ihop en tänkt led med Högsbyleden som kommer norrifrån bara en bit från Skoga.
- Stärkt karaktären av friluftsområde. Fiske och jakt är redan vanligt i området men det saknas rastplatser och informationstavlor om den miljö som är värd besökarnas uppmärksamhet. För ornitologer borde området norr om Kråksmåla mot kommungränsen vara en fantastisk plats, och här finns också Jonsbofly som är ett Natura 2000-område med stort biologiskt värde. Stora markägare i området är Sveaskog och Växjö stift, ta en dialog med dessa för att utveckla området i förslagets riktning.
- Till sist: för att accentuera den lugna och fridfulla miljön som är väl värd sin pilgrimsvandring; klassa området som ?bullerfritt område? på samma sätt som kommunen gjort för Svartbäcksmåla. Det skulle bidra till att höja värdet för såväl Kråksmåla kyrkby som för den naturmiljö som ligger i det tänkta området norr om byn på gränsen mot Högsby.
I pressmeddelanden meddelar de två markägarna i projektområdet att de återställer utdikade torvmarker så att den koldioxid som lagrats där inte släpps ut.
Samtidigt ligger en intakt myr mitt i de planerade vindkraftverken.
https://www.svenskakyrkan.se/ vaxjostift/ aterstalld-skapelse-viktig-insats-for-klimatet
https://www.sveaskog.se/press/ 2022/ tolv-vatmarker-restaurerades-pa-sveaskogs-marker-under-2021/
Jag frågade Växjö stift och Sveaskog hur detta skulle gå ihop. Jag fick svar från Sveaskog:
Hej Uwe,
Tack för ditt brev angående vindkraftsprojektet Grindtorpet. På Sveaskog är vi väl medvetna om att vindkraften skapar debatt och är ifrågasatt på många platser runt om i landet. Det gäller även Grindtorpet. Att vindkraft medför en påverkan på naturen och den lokala miljön är ofrånkomligt. En eventuell etablering måste naturligtvis vägas mot alla motstående intressen inom ramen för en tillståndsprövning. Samtidigt ska Sveaskog som statligt företag bidra till att Sverige uppfyller de klimat- och miljömål som regeringen angett. I linje med det upplåter vi mark över hela vårt markinnehav till olika projektörer av vindkraft, som också är de som driver projekten och svarar på frågor under processens gång. Förnybar energiproduktion är en viktig del i bidraget för att våra klimat- och miljömål ska kunna uppnås.
När det gäller det specifika området Jonsbo fly så får naturligtvis en utbyggnad inte på något betydande sätt skada de värden som finns där. Vi är säkra på att tillståndsprocessen kommer att kräva att den frågan behandlas noggrant. Vi utgår från att Eolus Vind som driver projektet kommer att svara på ditt mail och beskriva hur vindkraftsparken skulle kunna byggas utan att störa Jonsbo fly.
Med vänlig hälsning
Tomas Fransson
BolagslantmätareSveaskog
Fastigheter
Eolus har inte svarat och det har inte kyrkan heller.
Låt oss då hoppas att Länsstyrelse tittar mycket noggrant...
Här kan du läsa alla mina synpunkter som jag har skickat till Eolus igår.
Klicka på ikonen för att ladda ner PDF-filen.
Först trodde jag att det inte skulle vara möjligt att kompensera våra förluster.
Men: Turistattraktion Boasjö!
Från Aboda Klint kan du kasta dig ut från klippan i ett bungyrep...
Fler idéer?
Om du söker på nätet efter brinnande vindkraftverk hittar du en hel del. Videor av blad som kastas runt som raketer, brinnande delar som faller ner och svarta rökstrimmor.
Eolus bedömmer risken som ovånlig. Kolla gärna mitt inlägg till temat:
Jag är säkert på att du vet om de problem med vindkraft som påpekas gång på gång.
Därför vill jag inte slösa din tid på att upprepa bekannta argumenterna.
Jag vill i stället erbjuda min yrkeserfarenhet som teknisk illustratör för att beskriva dimensionerna och effekterna av de industrianläggningar som ska byggas här i skogen genom informativa bilder.
I PDF-filen beskriver jag vindparksprojektets utseende och konsekvenser, som eolus inte vill visa.
Jag tog en ny, skarp foto vid Boasjö...
Video med rotorer i aktion
...och har även lagt till en nattbelysning i Photoshop.
Varning! Den här scenen innehåller bilder för starka nerver
Jag såg just att videon på Youtube blev suddig. Det var inte så svårt som jag befarade att lägga in det direkt på sidan.
Vindkraftverken döljer sig faktiskt ganska bra i skogen.
Jag har satt upp 300 meter höga markeringar i Google Earth som vindkraftverk och har faktiskt hittat få synlighetspunkter som inte är markerade med rött på synlighetskartan.
Märkligt nog är det dock just populära besöksmål från vilka man har fri utsikt över turbinerna. För att visa Aboda Klint med rotorer tog jag ett foto där idag:
Update: Suddiga Youtube-videon tog jag bort.
Samrådet förlängdes efter att Loe skrivit ett brev till eolus, Länstyrelse och kommunerna. Nu har vi fram till den 17 mars på oss att framföra våra åsikter.
Vid mötet verkade det som om försvaret redan hade beslutat sig för vindkraftsprojektet.
Men Anna-Karin frågade dem och fick svaret:
"Försvarsmakten har för närvarande ett ärende med namnet "Grindtorpet" på remiss. Bredningen av det ärendet pågår och jag kan i nuläget inte ge besked om hur Försvarsmakten kommer att yttra sig om förslaget. Försvarsmaktens uppgift tillståndsprocessen är att bedöma om etableringen riskerar att skada riksintressen för totalförsvarets militära del. Vårt yttrande blir sedan ett underlag för Länsstyrelsen att ta i beaktande inför beslut om tillstånd ska ges eller inte."
Hur stor kommer jag att se vindkraftverken?
För att få en uppskattning kan du klippa ut en av vindsnurrorna på det här arket och uppskatta den synliga höjden genom att sträcka fram den horisontellt.
Klippa ut
Ann-Karin Idermark kom in med en länk till Rättvisa Vindar Norra Östergötland:
Boende i Västervik kommer att kräver skadestånd om vindkraftverk byggs
Kraven gäller förlorade fastighetsvärden som befaras i en undersökning av Kungliga Tekniska Högskolan:
The Socio-Economic Cost of Wind Turbines: A Swedish Case Study
updaterad
Jag gjorde lite efterforskningar för vad "Jonsbo fly" egentligen är. Det är ett Natura 2000-skyddat myrområde som planeras bli kringgärdat av de planerade vindkraftverken.
Rapporterna i SLU Artdatabanken från 2021 i detta område kom från två företag som tydligen inventerade för Eolus räkning.
Från fiskgjuse som häckar i Boasjö till hökar, ugglor och tjäder, nästan alla skyddade och vindkrafthotade arter förekommer.
Detta står i skarp kontrast till Carl Schander från eolus, som vid Zoom-mötet på Klockaregård den 13 februari sade att inventeringarna inte hade avslöjat något som var värt att nämna.
Läs gärna pdf-filen, som du kan ladda ner här.
Om du själv vill se vilka arter som lever i regionen finns här en länk till artdatabanken med en förvald kartsektion.
Det finns Örnar, Vråkar, Fiskgjuse, 2 rödlistade arter
Försök också att avmarkera de valda rovfåglarna i den vänstra kolumnen och skriv "fåglar“ i sökrutan:
Resultad: 208 fynd, 65 arter, 21 rödlistade
Idag var jag i artdatabanken för att kopiera länkerna och testade också med fladdermöss som var inte registrerade för fjorton dagar sedan.
Mina damer och herrar: 211 fynd, 11 arter, 4 rödlistade! tadumm!
Kommunerna har upprättat planer för vindkraftsparker där de lämpligaste platserna för uppförande av vindkraftverk anges, men också de platser som anses olämpliga. Interessant att läsa och jämföra:
Vindbruksplan Nybro kommun
Vindbruksplan Högsby kommun
Det ser ut som om Högsby är mycket mer intresserad av naturen och landskapet.
De har till och med utvisad en cycelväg som löper en bra sträcka genom Sveaskog i Nybro, mitt i vindkraftparken.
Observera att planerna är från 2015/2010, då vindturbiner inte var högre än 200 meter.
Syftet med denna sida är att samla och tillgängliggöra all information om det planerade vindkraftverket "Grindtorpet" mellan Kråksmåla och Grönskara.
Du kan hitta originaldokumenten från eolus här: eolusvind.com/ etablering/ projekt/ grindtorpet/
Det finns aktuell information i Facebook-gruppen: Kråksmåla-Grönskara Vindkraft Nej tack!
Om du vill bidra kan du skicka text, bilder eller PDF-filer via e-post till info@kraksmaleriet.net. Sedan kommer jag att lägga upp den på denna sida.
I går såg jag denna protest mot vindkraft i Grönskara.
Först klistrade jag in alla kommentarer jag kom på i samrådsunderlaget.
Det är lite oorganiserad, men det är också bara tänkt som en tankesamling. Jag har också lagt till kommentarer till bilaga med fotomontage.
Du är välkommen att ladda ner pdf-filen och ta upp saker som är relevanta för dig och utveckla dem.
Bilderna i bilagan är små, otydliga och framför allt foton, inte videor. I rörelse är rotorerna mycket mer iögonfallande - du kan inte förbise dem alls.
Därför animerade jag några av dem med Snap! och lade ut videorna på YouTube.
Boasjön med 250m höga vindturbiner. (Bilderna är tagen från eolus-PDF. De är så dålig upplösta.)
På natten är vindkraftverken upplysta med blinkande varningslampor. Det kan se ut ungefär så här.
Öasjö med 300m högt verk. Fotografen använde ön för att dölja några vindkraftverk bakom den. Om man går några meter åt sidan kan man se dem alla.
Men hur kommer vi att se vindkraftparken från Kråksmåla? I SketchUp skissade jag en del av byn och satte igång det hela.Visualiseringen i form av en handritning bör klargöra att det bara är en skiss. Scenen vid Boasjö visar dock att modellen passar ganska bra ihop med eolus fotomontagen.
När jag försökte matcha modellen med ett foto som jag tog framför kyrkan visade det sig att storlekarna passade, men tack och lov har byn många stora träd som täcker nästan allt. En gren av den stora asken är borta sedan den senaste stormen.
Nördarnar bland er kan ladda ner SketchUp-filen med modellen här och experimentera själva. (SketchUp-Viewer finns som app för mobilen och som fria desktop version)