Det är fortfarande oklart var turbinerna kommer att placeras. Jag har helt enkelt fördelat dem i den förmodade regionen. Det spelar faktiskt ingen roll om ett verk står några hundra meter till vänster eller höger. De avgörande faktorerna är avståndet och höjden, och jag anser att de är korrekta.
När vindkraftsbolaget offentliggör sina planer kommer det ändå att presentera en så kallad boxmodell.
Jag läste på om utvecklingen av Aboda Klint i Barometern och hittade att Vimmerby adventure planerar en äventyrsbana och en ziplinebana - men jag hade lagt till en tydlig sarkasmvarning...
Vad sägs om en kedjekarusell på en vindturbin?
https://www.barometern.se/hogsby/klart-vimmerby-adventure-tar-over-aboda-klint-redan-i-sommar/
Aboda Klint i StreetView med branthults turbinerna.
På grund av bristerna i Google Earth-visualiseringen vill jag utöka min Sketchup-modell. Det första resultatet är en panoramavy över badplatsen i Boasjö.
Skogens höjder är mer eller mindre korrekta, men den borde inte vara så genomskinlig.
En firsta flyg över byn.
Först skapade jag en 3D-modell av ett 280 m högt vindkraftverk som en collada-dae-fil. Jag kunde sedan placera 20 av dem på det förmodade projektområdet i Google Earth för att se dem i landskapet.
Vy över Kråksmåla. Från vänster till höger: Grindtorpet (Eolus), Mjösebo (SR-Energi), Branthult (Njordr)
Det är slående att dessa turbiner kommer att placeras precis mitt emot det populära utflyktsmålet Aboda Klint. Frågan om i vilken utsträckning Grindtorpet kommer att störa utsikten från klippterrassen blir därmed irrelevant
Vy från Aboda Klint. Från vänster till höger: Branthult (Njordr), Grindtorpet (Eolus), Träthult (Eurowind). Mjösebo (SR-Energi) ligger mer höger, syns inte från terassen men från skidbacken.
Tyvärr syns inte 3D-modellerna i Streetview-vyn. Du kan bara uppskatta hur det kommer att se ut i verkligheten genom att växla fram och tillbaka.
Infarten till Branthult på väg 612 från Högsby till Kråksmåla.
Syskonen Johanssons stiftelse har på ett extra styrelsesammanträde i Alsterbro 2023-11-13 diskuterat etablering av en vindkraftspark i Branthult.
Stiftelsen blev kontaktad av Samhällsförvaltningen på Nybro kommun 2023-01-27 angående förfrågan från Njordr AB om planer för en vindkraftspark och vi har sedan fört diskussioner med flera intresserade vindkraftsbolag.
Stiftelsens styrelse, skogsförvaltare och ordförande har sedan jobbat intensivt med frågan om en vindkraftspark i Branthult på fastigheten Nybro Branthult 1:2, och har från januari haft flera styrelsesammanträden, haft diskussioner och möte med Nybro kommun. Vi har även under tiden haft flera möten och diskussioner med tre vindkraftsbolag samt två stora fastighetsgrannar i Branthult för etablering av en vindkraftspark.
Under vecka 45 fick vi fram avtalsförslag avseende markarrende från tre vindkraftsbolag Som lagfaren ägare till fastigheten i Branthult ska även Nybro kommun skriva på ett eventuellt avtal om markarrande tillsammans med stiftelsen.
Vem och hur många av stiftelsens fastighetsgrannar, som kommer gå med i vindkraftsparken är ännu osäkert. Stiftelsens ledamöter var efter genomgång av alla tre avtalsförslagen överens om, att avtalsförslaget från Njordr AB är det bästa för Syskonen Johanssons stiftelse, Nybro kommun, fastighetsgrannar samt för lokalsamhället.
Stiftelsens styrelse beslutade efter diskussion och genomgång av alla tre avtalsförslagen följande på sammanträdet i Folkets hus, Alsterbro 2023-11-13: Styrelsen beslutade enhälligt rörande arrendeavtal för upplåtelse av mark till Njordr AB varpå vindkraftsverk och andra anläggningar avseende elproduktion och/eller energilagring kan uppföras på fastigheten Nybro Branthult 1:2.
Syskonen Johanssons stiftelse känner, att vi har mycket stor uppbackning från lokalsamhället och härunder Alsterbro-Bäckebo UVG samt föreningslivet till att gå med i ett vindkraftsprojekt i Branthult, då dom vet om, att stiftelsens inkomster från vindkraften till 100% går tillbaka till lokalsamhället och föreningslivet i gamla Kråksmåla kommun enligt stiftelsens reglemente.
Det är en mycket lång och komplicerat process som har börjat med stiftelsens val av Njordr AB som vindkraftoperatör i Branthult. Tiden från avtalsunderskrift till byggstart beräknas till 5–6 år, sen kommer 1-2 år för etablering av parken, som förväntas att vara i drift 35 år.
Källa: branthult.se
Det är fortfarande oklart vilka områden som Njordr avser att använda som projektområden. I protokollen från Syskonen Johansson stiftelse talas om "stiftelsens västra skifte tillsammans med två gränsande markägare, totalt ca 800 hektar", vilket skulle se ut ungefär som på kartan.