Kråksmåla 224



Fakta om vindkraften i Nötåsen.

Vindkraftverket som våra grann­kommuner har inves­terat i är ett av fyra 2 MW-verk i Nötåsen. Den kan alltså generera 2 MW el i en timme.
Så du skulle kunna beräkna för ett år:

2 MW · 365 · 24 h = 17520 MWh

Då är de 5300 MWh som faktiskt genereras mindre än en tred­jedel av den potentiella energi­produk­tionen? Men såklart har det varit känt i århundraden att väder­kvarnar maler bara när vinden blåser.

Och det gäller även för ultra-moderna turbiner.

Det är uppen­barligen så att vinden i Nötåsen bara kan vrida rotorn till­räckligt för att generera el under 110 dagar i år, vilket motsvarar cirka 5300 MWh.

Hur kan man veta hur mycket det blåser?

Vind­styrka, vind­riktning, vind­frekvens och vind­konsistens samt påverkan från terräng, byggnader och vegetation måste i princip registreras på plats under ett års tid med hjälp av en mätmast på avsedd höjd. Detta sparas in genom att kända mät­värden från väder­stationer inter­poleras och konverteras.
Vind­data för ett projekt var som helst i världen kan hämtas från en vind­atlas på internet, som omedel­bart spottar ut en årlig pro­duktions­siffra efter att man har angett turbin­typen.

Och faktiskt: För en 2 MW-Turbin med 110 m navhöjd förutspår Global Windatlas 7,8 GWh per år.

Vad är det som är fel här? Varför är vind­industrins data och beräk­ningar så opti­mistiska?

Är det optimism eller luren­drejeri?

Till exempel visar Svensk Vindenergi regel­bundet antalet vind­kraftverk och deras installerade kapaci­tet under de senaste tio åren samt sina prog­noser för de kommande tre åren. Båda kurvorna, den röda och den gula, visar en ganska måttlig tillväxt.
Däremot stiger den blå kurvan för års­produk­tionen anmärkning­svärt brant under prognos­perioden. År efter år dras kurvorna och gång på gång korri­geras det tidigare prognos­värdet för det aktuella året ner. Men progno­serna ser alltid mycket bättre ut än vad de empiriska värdena från tidigare år antyder. Med en kapacitets­faktor om 27% far man en bra trend­linje för produktions­data.
Att upprepade gånger presen­tera en kapacitets­faktor på 60 procent är så skamlöst över­drivet att det inte kan vara ett miss­förstånd.

 tillbacka   ladda ner rapporten som PDF 

info@kraksmaleriet.net  Uwe Alfer  Kråksmåla 224  38 274 Alsterbro